23 Temmuz 2011 Cumartesi

Çam Sakızı Çoban Armağanı

Hayvancılık müessesesinin olmazsa olmaz oyuncusunun, göz ardı edilmiş bir diğer işlevini vurgulaması açısından çok önemli bir sözdür. Ancak, verilen hediyenin kıytırıklığını vurgulamak için kullanılan bu deyiş yıllardır inanılmaz bir şekilde yanlış kullanılmakta ve çobanlara çok büyük haksızlık edilmektedir.
Tüm mesleki yaşamını ormanda yaylada tüylü yünlü hayvanlarla iç içe geçirmiş, bir zatın, tüylü hayvanların çam ağaçlarına sürtündüklerinde çamsakızlarına yapışıp kalan tüylerini görerek, bunu kadınlarda da deneme girişimi, tüm insanlık tarihini derinden etkileyen çok önemli bir devrim niteliği taşımaktadır.
İstenmeyen tüylerle mücadele için kullanılan envai çeşit yöntemin esin kaynağı olan çam sakızının, inovatif kişilikli bir çoban tarafından keşfedilerek, kadınlara ağdayı öğretmesi, yeni bir dönemi başlatmış olmakla birlikte sonrasında çobanlar arasında da çam sakızı hediye etme akımın yaygınlaşması tarihsel süreçte hep göz ardı edilmiştir. İlk istihdamın yaratıldığı iş kolu olma özelliği de bulunan çobanlık mesleğinin, ağdanın icadı ve yaygınlaşmasında gösterdiği çabanın göz ardı edilerek bu tabirle çarpıtılması belli odaklar tarafından yürütülen bilinçli bir eylemdir.
Çobanın kadın estetiğinde yarattığı bu köklü değişim, farklı bakış açıları ortaya çıkarmış, insan zekasında devinim yaratmış, sanatın ve uygarlığın ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır. Bu nedenle sanat ve ilerleme karşıtı çevrelerin ağdaya ve dolayısıyla çobana karşı olmaları, mümkün olduğunca çobanın önemini çarpıtıp küçültme çabaları sonucu “çam sakızı, çoban armağanı” deyişi önceleri nadide ve seçkin hediyeler için söylenirken, dejenere edilip, içi boşaltılarak kıytırık hediyeler için söylenir olmuştur.
Bu bağlamda çobanların uygarlık tarihindeki rollerini vurgulamak ve bunca zamandır yenilen haklarını geri vermek adına “çam sakızı çoban armağanı” sözünün seçkin hediyeler için kullanılmaya yeniden başlanmasını ve toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi için çalışmayı, çobanlara karşı bir borç olarak görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder